menubalk


Groothoofd

De Groothoofdspoort is een nog bestaande stadspoort van Dordrecht, gelegen op het punt waar de drie rivieren, de Oude Maas, de Merwede en de Noord samenkomen.
 

Groothoofd Dordrecht

De poort ligt op het noordelijkste puntje van de oude stad. De kern van de poort heeft zijn oorsprong in de veertiende en vijftiende eeuw. Dit is te zien in de poortdoorgang. De gewelven zijn gotisch van oorsprong.

Het renaissance-uiterlijk kreeg de poort na de verbouwingen van 1618 en 1640. Er werd als het ware een schil om de oorspronkelijke poort gebouwd, want de huidige muren staan voor het middeleeuwse muurwerk. Ook werd toen een toren op de poort aangebracht ter vervanging van de omgevallen Puttoxtoren. De eerste toren uit 1618 is goed te zien op het schilderij van Willaerts.

De toren was een slanke vierkante toren met als windvaan een zeeridder. In 1694 werd de achtkantige koepel en de balustrade toegevoegd.

In de achttiende eeuw werd een poortje in rococostijl toegevoegd aan de rivierzijde. Aan deze kant is in de gevel de Hollandse stedenmaagd aangebracht als teken van de militaire macht van Dordrecht. 

Bezoekers die de stad vanaf de rivier benaderden werden zo direct gewaarschuwd.

 

 

 

 

 

 

© Copyright 2015 - 2019 Stichting Gilde Dordrecht  |  Alle rechten voorbehouden  |  Privacyverklaring  |  Cookies  |  Disclaimer